30 sep. 2009

Höst

Om hösten sjunker temperaturen, och lövfällande träds löv blir gula och faller av. Höst är det när dygnets medeltemperatur ligger under tio grader fem dagar i rad.
Ordet "höst" betyder "skörd" och är besläktat med "hösta" och "inhösta", det vill säga samla eller hämta in. Hösten är alltså ursprungligen skördetiden. Förr i poesi beskrevs hösten ofta som "trist". Sommaren var slut och det skulle snart bli vinter. Många poeter jämförde hösten med när folk blev gamla.
Förra tisdagen var det höstdagjämning, innebärande att nätterna numera är längre än dagarna.
Igår var jag för första gången på länge uppe och ute tidigt (tja, relativt, gick upp strax efter 8), och gick även på en sen kvällspromenad med hunden. Nu vet jag inte hur det ligger till med medeltemperaturen, men det var riktigt kyligt i alla fall!
Just nu kämpar solen för att bryta sig igenom grå moln och den kalla vinden gör det svårt för löven att fortsätta skruda träden.

Inomhus kämpas det också, med projekt, inlärning och uppstigning. Jag har riktigt mycket att göra känns det som, börjar bli dags för ännu en lista och ett nytt schema att följa.

Motivation

1 kommentar:

Tobbe sa...

Härligt inlägg med mycket känsla! Vad tycker du om hösten? Jag håller med de gamla poeterna om att sommarens slut känns bedrövligt.